Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Επιφυλακτικότητα για τους ποδηλατοδρόμους

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Μεταφορών, κ. Χατζηδάκης, να εξήγγειλε τη δημιουργία δύο μεγάλων ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά οι πολίτες φαίνεται πως κρατάνε – και δικαιολογημένα – τις επιφυλάξεις τους για τα μέτρα αυτά...
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ:
«Οι εξαγγελίες του ΥΜΕ για τους ποδηλατοδρόμους δεν μπορεί παρά να εκληφθούν ως ένα θετικό πρώτο βήμα για την προώθηση του ποδηλάτου. Εξίσου θετικά κρίνουμε και την εξαγγελία για εκπόνηση «μελέτης εφικτότητας» για την είσοδο του ποδηλάτου στο Μετρό, καθώς και τα υπόλοιπα υποστηρικτικά μέτρα.
Αν και καταρχήν θετικές, οι συγκεκριμένες εξαγγελίες από μόνες τους, υπολείπονται πολύ των αιτημάτων, των επιδιώξεων και των συγκεκριμένων προτάσεών μας, καθώς δεν επαρκούν για να αποτελέσουν λύση στα συσσωρευμένα και αδιέξοδα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι μέχρι τώρα πολιτικές μεταφορών. Όσον αφορά στους συγκεκριμένους ποδηλατοδρόμους, πρόκειται για σχετικά ανώδυνες επιλογές, με χαράξεις που διέρχονται από περιοχές ήδη ήπιας κυκλοφορίας και δεν αντιτίθενται στη λογική της μετακίνησης με το αυτοκίνητο.
Εμείς θεωρούμε ότι το ποδήλατο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα εναλλακτικό του αυτοκινήτου μέσο μετακίνησης για μεγάλο ποσοστό των μετακινήσεων και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με γενναίες τομές:
Α) Τη δημιουργία ενός εκτεταμένου και συνεκτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων, στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων, το οποίο να καλύπτει τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων του Λεκανοπεδίου και να προωθεί τη συνδυασμένη μετακίνηση ποδηλάτου και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.Β) Τη δραστική ανακατανομή των πόρων υπέρ των ήπιων μορφών μετακίνησης και του περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου.
Από τη πλευρά μας θα παρακολουθήσουμε στενά την εκτέλεση των ήδη εξαγγελθέντων έργων, τόσο χρονικά, όσο και αναφορικά με την ποιότητα εκτέλεσης τους. Επίσης θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να ποδηλατούμε καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, παρά τις συνθήκες βαρβαρότητας που επικρατούν. ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: